PÉNZÜGYI TRANZAKCIÓS (EGYEZTETŐ) RENDSZEREK

Corona Cards

 • Text Hover
A Corona termékcsalád legújabb eleme. A Corona Cards alkalmazással lehetővé válik, hogy a felhasználók az időigényes manuális egyeztetési feladatok helyett a kivételek kezelésére fókuszáljanak, ezzel is növelve a kártyatranzakciók egyeztetésének hatékonyságát és a STP (straight through processing) feldolgozás mértékét. A problémás tételek gyors beazonosításával nem csak a feldolgozási költségek csökkennek, hanem az ügyfeleknek nyújtott szolgáltatások minősége is javul.
A tranzakció feldolgozási költségek és kockázatok hatékony kezeléséhez és mérsékeléséhez a bankoknak rendelkezniük kell egy olyan monitorrendszerrel, amellyel a teljes kártyatranzakciós életciklus lefedhető és nyomon követhető. Ennek eléréséhez szükségessé válik, hogy a havi, illetve heti egyeztetés helyett a hangsúlyt a napi (napközbeni) és a valós idejű egyeztetésre helyezzük. Azonban sok bankban jelenleg a kártyatranzakciók egyeztetésének adottságai (pl. papíralapú, illetve történeti adat alapú egyeztetés, közös adatbázis hiánya stb.) nem teszik lehetővé a folyamat aktív monitorozását. 

Az egyeztetési területen piacvezető SmartStream cég Corona Cards modulja az, ami a teljes kártyatranzakciós életciklust automatizálja, ezekre a problémákra nyújt megoldást. 
Corona Card áttekintés
Minőségi ügyfélszolgálat, alacsonyabb működési költség
Egy bank megítélésében nagy szerepet játszik ügyfélszolgálatának a minősége. Ez a terület a kártyatranzakciók esetében kiemelt szereppel bír, hiszen a rosszul/duplán lekönyvelt tételek, a tranzakció végrehajtását megakadályozó blokkolások rontják a bank hírnevét. Az ügyfél-elégedettségi szint csökkenése mellett a működési költségek is emelkednek, mivel a beérkezett panaszok kivizsgálása - különösen megfelelő információs rendszer hiányában - időigényes.
Mivel a bankautomaták (ATM) és bankkártya-lehúzó (POS) terminálok adatforgalma folyamatos növekedést mutat és a hálózatok kezelésének feladata is egyre összetettebbé válik. Ezért megjelent az igény egy olyan költséghatékony alkalmazás kifejlesztésére, amely képes ennek a nagy volumenű adatforgalomnak a gyors feldolgozására.
Működési kockázat mérséklése
A bankok, hálózat-, ATM / POS terminál működtetők nap mint nap számos olyan eseménnyel (mint pl. számlaegyeztetés, hibajelentés készítése, ATM feltöltés, stb.) néznek szembe, amelyet monitorozni és ellenőrizni kell. A magas színtű ügyfélkiszolgálás és a működési költségek csökkentésének elengedhetetlen feltétele ezen események automatizálása.

A kisebb pénzintézeteknél gyakran papíralapú listák alapján, az adatok manuális rögzítésével végzik el az adatfelvitelt, ezzel is növelve a potenciális hibalehetőségeket. Ahol megvalósult már némi automatizálás, ott többnyire nehezen kezelhető táblázatokkal és Access adatbázisokkal találkozunk, amelyek nem képesek valós idejű monitorozási és jelentéskészítői funkciókat ellátni. Másutt azt tapasztaltuk, hogy bankon belül kifejlesztett rendszerek nyújtanak megoldást olyan területekre, ahol a magas színtű egyeztetési, kivételkezelési és jelentéskészítői funkcióik megvalósításának költsége túl magas.
Eltekintve a szokásos pénzügyi és működési kockázattól, mellyel minden pénzügyi intézmény szembenéz, a kártyafeldolgozással járó tipikus problémák az alábbiak:
 • a kártyákkal való visszaélések pénzügyi kockázata,

 • magas működési költségek a számlákkal kapcsolatos problémák, illetve a panaszkivizsgálási eljárások miatt,

 • kártyakibocsátó, hálózat vagy más bank történeti adataiban rejlő kockázat,

 • alacsonyabb jövedelmezőség vagy a pénz nem hatékony használata (némelyik bankautomata kihasználatlan, míg másik nem képes eleget tenni a változó színtű keresletnek és sűrűn kifogy belőle a pénz),

 • a bank jó hírnevének kockáztatása az ATM problémáknak (üzemen kívül, kifogyott, nincs megfelelő címlet, stb.) köszönhetően.

Mit nyújt a Corona Cards?
A Corona Cards egy olyan megoldás, amellyel könnyen és hatékonyan elégíthetjük ki a bankok, ATM / POS terminál üzemeltetők részéről felmerült igényeket. Valós idejű információival nagyobb rálátást biztosít a kártyatranzakciós folyamatokra, és lehetővé teszi a felhasználók számára a kártyafeldolgozás különböző elemeinek kezelését:
 • teljes tranzakciós életciklus monitorozása - a tranzakció engedélyeztetésétől kezdve egészen a számlaegyeztetésig,

 • bankautomata (ATM) pénzkészlet, géptöltöttség,

 • szolgáltatások (tranzakciók, ügyletek, infrastruktúra) után kirótt díjak.

A Corona Cards egy olyan egyedülálló megoldás, melyben az egyeztetési eljárás egy magasan automatizált reklamációs munkafolyamattal párosul, így a problémás tételek kivizsgálásának folyamata már a beazonosításuk pillanatában megkezdődhet. Ennek eredményeként jelentősen csökkenthető a kockázat és a felhasználók is hatékonyabban, időt és pénzt megspórolva azonosíthatják be a problémákat (feltöltés szükségessége, lehetséges csalás, hibás gép, stb.).

A Corona a kártyatranzakciók monitorozásakor az ellenőrző rendszer szerepét tölti be; a kritikus funkciók valós idejű automatizálását valósítja meg úgy, hogy nagy súlyt helyez a proaktív műveletekre. Olyan előrejelzéseket és pénzügyi elemzéseket készít az ATM-ekre vonatkozóan (pl. a várható pénzfeltöltés szükségessége), melyek tanulmányozásával jobban megérthetők az egyes bankautomatákra jellemző mutatók (pl. kihasználtság, jövedelmezőség).
A Corona Cards előnyei
 • Magasabb szintű tranzakció kezelés: a finom-hangolható egyeztető eljárás az automatikus reklamációkezeléssel kiegészítve magasabb STP-rátát és hatékonyságot eredményez.

 • Jó hírnév: a hatékonyabb monitorozás és eseménykezelés csökkenti az olyan hibák előfordulását, mint pl. a duplán lekönyvelt tranzakciók.

 • A pénz jobb befektetése - nagyobb profit: az ATM automaták kihasználtságának valós idejű monitorozásával pontosabb előrejelzés készíthető, optimalizálható a töltöttségi szint és lehetővé válik a korábban kihasználatlan pénz befektetése.

 • Alacsonyabb működési költségek: a magas szintű automatizációval minimalizálódik a manuális beavatkozás szükségessége.

 • A lehetséges csalások kiszűrése: a tranzakciós adatokhoz és a résztvevők adataihoz való azonnali hozzáférés lehetővé teszi az esetleges csalások felismerését és a szükséges ellenlépések megtételét.