PÉNZÜGYI TRANZAKCIÓS (EGYEZTETŐ) RENDSZEREK

Corona Securities

A Corona Securities a Corona termékcsalád tagja és az értékpapír-ügyletek üzeneteinek automatizálására, valamint az ügyletek állapotának ellenőrzésére nyújt hatékony megoldást.

A Corona Securities támogatja az országos (mint pl. SWIFT, EUROCLEAR, CEDEL, SECOM és BoNY) hálózatból, belső rendszerekből beérkező üzenetek feldolgozását, ezzel is minimalizálva az időigényes manuális feladatok és a bennük rejlő hibalehetőségek számát. A rendkívül magas automatikus egyeztetési aránynak és a rendszer segítségével optimalizált munkafolyamatoknak köszönhetően a felhasználók idejük nagy részét a problémás ügyletek kivizsgálásának szentelhetik. A rendszerrel az automatikusan nem egyeztethető üzenetek feldolgozása is elvégezhető, melynek hatékonyságát a könnyen beállítható, finomítható kereső és lekérdező funkció biztosítja. Ezek használatával a fellépő problémák gyorsan analizálhatók és a hiba oka könnyen megállapítható.

A Corona Securities rendszerben lehetőség van arra, hogy az egyeztetés szempontjából fontos tartalommal bíró, de nem a várt mezőben és/vagy formában beérkező információkból előállított referenciákat képezzünk és ezeket is figyelembe vegyük az egyeztetés során. Ezzel a funkcióval tovább növelhető az egyeztetés hatékonysága és az automatikus egyeztetési arány. 

Sajátos felépítésének és jogosultságkezelői funkcióinak köszönhetően a modul a legbonyolultabb szervezeti munkamegosztást is képes modellezni, és így lehetővé teszi, hogy egymástól függetlenül több osztály is ugyanazon a rendszeren dolgozhasson.

A Corona Securities alkalmazással sikeresen optimalizálható mind az automatikus egyeztetési eljárás, mind a felhasználói beavatkozást igénylő üzenetek egyeztetése, melyet az alábbi funkciók segítenek elő:
  • N:M típusú egyeztetés, mely lehetővé teszi, hogy több saját értékpapírszámlát egyeztessünk több partner értékpapírszámlával szemben.
  • Minden egyes kivonatbejegyzés és üzenet saját státuszkóddal rendelkezik, mely megmutatja, hogy a feldolgozás éppen hol tart.
  • Az egyeztetési szettben meghatározott feltételek alapján a rendszer automatikusan javaslatokat is készíthet, és a felhasználók - természetesen jogosultságtól függően - maguk is előállíthatnak egyeztetési javaslatokat.
  • A manuális egyeztetés során elkövethető hibák számát a jóváhagyási funkció segítségével minimalizálhatjuk. Ebben az esetben az üzenetek csak a második felhasználó jóváhagyása után kerülhetnek egyeztetésre. Természetesen a jóváhagyás szükségessége kapcsolható adott felhasználóhoz, számlához, illetve összeghatárhoz is.
  • Az üzenethez kapcsolható felhasználói vagy egyéb megjegyzések olyan fontos információk közlésére szolgálnak, amelynek segítségével később könnyebben felderíthető és visszakereshető egy ügylet története.
  • Az "audit trail" funkcióval az üzenetek változásai (ki, mikor, mit?) követhetők nyomon.
  • Kétszintű archiváló rendszer, ahol a lezárt értékpapír-kivonatok és egyeztetett ügyletek előbb egy archív, a felhasználók által még elérhető (ún. passzív) adatbázisban kerülnek. A fájlszintű archiválás - egy későbbi időpontban - a bankban előírt adattárolási eljárás szerint történik.

A Corona Securities egyeztető rendszer mellé javasoljuk a Corona termékcsalád reklamációs folyamatok automatizálására kifejlesztett Corona Investigations moduljának használatát, mellyel biztosítható, hogy a rendszerek által felfedezett problémás ügyletek kivizsgálásának folyamata már a felfedezés pillanatában, akár teljesen automatikusan, megkezdődhessen.