ELEKTRONIKUS BANKI RENDSZEREK

MultiCash@Sign

Távoli elektronikus aláírás a MultiCash modulokhoz
A hagyományos MultiCash Classics (MC Transfer) megoldás alkalmazása mellett sok bankügyfél használ elektronikus aláírást is, hogy pénzügyletei intézése során minél magasabb szintű biztonságot érjen el.
Az aláíró vezetők sokszor különböző osztályokon dolgoznak vagy külföldön tartózkodnak és nincs hozzáférésük a MultiCash-hez, így szükségessé vált egy olyan alkalmazás kifejlesztése, amely egyszerű, mobil, ugyanakkor biztonságos megoldást nyújt a távoli aláírás e kérdésére. Az Omikron megoldásának neve: Távoli elektronikus aláírás.
A távoli elektronikus aláírás alapelve

Az ügyfelek beküldhetik megbízásaikat a szükséges aláírások nélkül is. A bank elfogadja ezeket a megbízásokat, de feldolgozni csak azután fogja, hogy a jogosult felhasználók - akik esetleg más osztályon vagy irodában tartózkodnak - aláírták őket. A MultiCash@Sign megoldással az aláírásra jogosult ügyfelek közvetlenül a MultiCash Bankszerverre csatlakozhatnak, ahol az aláírásra váró megbízásokról szerezhetnek információkat, ellenőrizhetik és aláírhatják azokat. Azokat a megbízásokat, amelyeket a bank által meghatározott időpontig nem írnak alá, a rendszer automatikusan deaktiválja.

A megoldás előnye, hogy a jogosult felhasználók bárhonnan, bármikor elvégezhetik az aláírást és figyelemmel kísérhetik a számláik terhére beérkezett megbízások státuszát - így a mások által aláírt megbízásokét is -; ehhez mindössze egy böngészőre van szükségük. RSA elektronikus aláírás esetében egy plug-in is szükségeltetik, amely még a funkció első használata előtt letölthető.
A MultiCash@Sign funkciói
Az alkalmazás megjelenít minden aláírásra váró megbízást, amelyre vonatkozóan a felhasználó aláírási jogosultsággal rendelkezik. A felhasználó megtekintheti az adott megbízás részleteit, az aktuális státuszát, majd aláírhatja azt.
Felhatalmazási eljárás
Az alábbi eljárások érhetők el a második vagy további aláírás/megbízás-jóváhagyás végrehajtására:
  • elektronikus aláírás (szoftver) - a privát kulcs lemezen vagy más hordozható eszközön pl. pendrive tárolódik,

  • elektronikus aláírás (hardver) - a privát kulcs chip-kártyára mentődik el,

  • Vasco Token-es megoldás,

  • SMS-kulcs.

A Vasco Token-es megoldás előnye, hogy mivel az aláíráshoz csak a jelszót előállító Token eszközre van szükség, a felsővezetők a világ bármely pontján, bármikor, akár egy internet kávézóban is aláírhatnak.